5 locuri neobisnuite de vizitat in lume


1. Piramidele coafate de la Ritten

La prima vedere, Piramidele coafate de la Ritten, in nordul Italiei, par a fi o gluma a naturii. Pe acest flanc muntos din Tirolul de Sud, bolovani de piatra plutesc deasupra copacilor , balansandu-se in varful unor coloane “pictate” cu nuante de rosu, ocru, violet.
Coloanele crestate sunt late la baza si se ingusteaza spre varf. Unele sunt scurte si indesate, altele se ridica zvelte si semete. Cea mai inalta atinge 40 m, dar indiferent de inaltime, multe au deasupra cate o ciudata “palarie” de piatra.

surse: cautari google,  de ex:  sights in south Tyrol

2 . Socotra Island: ” you have to see it to believe it”

această insulă, pur şi simplu explodează departe orice noţiune despre ceea ce este considerat „normal” pentru un peisaj de pe Pamant.

sursa imaginilor si un text in engleza mai detaliat gasiti aici


(images credit: Jan Vandorpe , socotra ) (imagini de credit: Jan Vandorpe, socotra)

Imaginaţi-vă doar ca va treziti pe Insula Socotra şi aruncati o privire în jurul dumneavoastră … aţi fi înclinat să credeti că aţi fost transportat la o altă planetă – sau ca ati călătorit într-un alta eră istorica a Pamantului.

(images credit: dianadrz , Irina Travina) (imagini de credit: dianadrz, Irina Travina)


(image credit: socotra ) (imagine de credit: socotra)

(image credit: Marco Pavan ) (imagine de credit: Marco pavană)
Numele Socotra este derivat dintr-un nume de sanscrită, însemnând „Insula fericirii” … Este plaja? izolarea şi liniştea ? sau ciudata botanica cea care ne trimite cu gandul la vremuri de demult apuse ?


(image credit: Christian Besnier ) (imagine de credit: Christian Besnier)


(image credit: Jan Vandorpe ) (imagine de credit: Jan Vandorpe)


(image credit: dianadrz ) (imagine de credit: dianadrz)

Există, de asemenea,  Desert Rose (adenium obesium), careseamana cu piciorul inflorit al unui elefant


(images credit: Jan Vandorpe ) (imagini de credit: Jan Vandorpe)


(image credit: Denis Romanov ) (imagine de credit: Denis Romanov)

Dorstenia gigas – aparent, nu are nevoie de nici un sol şi isi infinge radacinile direct in piatra:


(images credit: Jan Vandorpe ) (imagini de credit: Jan Vandorpe)

(image credit: Tomas van Houtryve ) (imagine de credit: Tomas van Houtryve)

(image credit: Damir ) (imagine de credit: Damir)

(image credit: Jan Vandorpe ) (imagine de credit: Jan Vandorpe)

Dacă decideţi să vizitaţi Socotra, puteţi uita de  hoteluri pe plaja şi restaurante; această insulă este orientata spre eco-turism, susţinerea economiei locale şi modul de viaţă al celor 40000 locuitori.


(images credit: Adele Obice , Marco Pavan , Denis Romanov ) (imagini de credit: Adele Obice, Marco pavană, Denis Romanov)

Aceasta insula este un paradis al pasarilor, de asemenea, cu 140 de specii diferite de păsări; 10, care nu sunt de găsit nicaieri în alta parte in  lume...


(images credit: Magellan Tours , Rafeek Manchayil ) (imagini de credit: Magellan Tours, Rafeek Manchayil)

Vrei sa vezi unele zâne din povesti (şi, eventual, epave  bântuite) ??? … Nu sunt disponibile excursii de scufundări … Din fericire,  un echipaj IMAX a filmat…


(image credit: socotra ) (imagine de credit: socotra)

Pentru a vedea o alta bucatica din Socotra, un loc cu totul special, verificaţi acest loc situat pe continent:

Al Hajarah, Yemen

Designerii jocurilor de computere sa ia aminte – acest misterios oraş în ceaţă Muntii Haraz ( Yemen) poate cu siguranţă starni imaginatia cuiva  care decide să-l exploreze:


(image credit: Jan Vandorpe ) (imagine de credit: Jan Vandorpe)

(image credit: Bellosta ) (imagine de credit: Bellosta)

(image credit: Michaela Diener ) (imagine de credit: Michaela Diener)

Dune? Clark Ashton Smith’s Zothique ? Faceti-va bagajele, pentru ca acesta este un vechi loc vechi de pe planeta Pământ, nu necesita vize interstelare  necesare.

3.  Eisriesenwelt (Lumea Uriaşilor de Gheaţă) – sursa acestor informatii, imagini, impresii este acest blog  http://caustiq.blogspot.com pe care va invit sa il accesati 🙂

” Şi am intrat în Eisriesenwelt (Lumea Uriaşilor de Gheaţă), cel mai mare complex de peşteri din lume, cu o lungime totală de peste 40 de km din care doar un kilometru e deschis vizitatorilor.
Este interzis să se facă fotografii în interior, în special datorită faptului că vizitarea se face in grupuri ce trebuie să se deplaseze continuu – deci nu e timp de opriri pentru poze cu căţel şi purcel în cel mai mare frigider – şi poate şi pentru că bliţurile ar topi gheaţa, ele se dovedesc totuşi inutile pentru că orice fotografie cu bliţ nu va surprinde deloc măreţia locului.
Chiar daca aceasta interdicţie există, ghizii sunt băieţi buni şi indulgenţi … aşa că au rezultat următoarele:

Ghidul nostru…

Uitai să zic, peştera nu e iluminată, la intrare ţi se dă o lampă cu carbid – deci trebuie mare atenţie să nu-ţi aprinzi vecinii, tot căscând gura la gheaţă.
… iar ghidul are un fitil cu care ilumineaza punctele interesante ale drumului.
… eu banuiesc că pentru Ice Age 2 au fost filmate câteva scene aici ;). Ştiţi voi, partea în care dinţosul acela zăpăcit alunecă printr-o peşteră …

Vă amintiţi masca din Scary Movie
Singurul tip de sursă de lumină admis în interiorul peşterii:
… deci merită văzută pe viu (şi cu haine groase), ce-am prins eu in fugă e doar o palidă şi tremurată imortalizare foto a ceea ce era acolo – data viitoare merg cu trepied sau ceva similar şi mai fac un tur … să văd şi eu ce am tot fotografiat. ”

4. Jericoacoara, Brazilia

In nordul Braziliei, in provincia Ceara, se afla una dintre cele mai vestite plaje ale lumii. Jericoacoara alintata de catre turistii avizati mai simpu, Jeri, este una dintre cele mai putin accesibile dar si fascinante locuri turistice de pe planeta. Daca Goa si-a pierdut in ultimii ani din farmec, aici civilizatia nu a patruns inca aproape deloc. Nu exista masini (in afara de jeepurile pentru safariul desertic), nu exista strazi pavate sau orase iluminate electric. Exista insa o multime de dune, de o frumusete ireala, care se cufunda brusc in mare. Exista o multime de lagune, golfuri, palmieri si mici complexe hoteliere care respecta in totalitate principiile turistice ecologice datorita carora aceasta regiune si-a capatat renumele turistic. Jericoacoara este destinatia perfecta pentru cei indragostiti de natura, intimitate, windsurfing, sandboarding si kitesurfing. Mai multe despre aceasta spectaculoasa destinatie gasiti aici

5. Capadocia, labirinturi ascunse si peisaje selenare

sursa tuturor acestor date: http://www.descopera.ro, imaginile fiind obtinute prin diverse cautari google 🙂

In inima Turciei moderne se ascunde un petic de pamant care pare desprins dintr-o alta lume: formatiuni geologice stranii, similare cu cele lunare, labirinturi subterane, fortarete, orase construite sub pamant… elemente care, luate impreuna, ofera o savoare unica acestei zone aflata mai tot timpul in atentia istoriei. Capadocia nu inseamna doar straturi de lava si roca vulcanica depuse de-a lungul timpului, ci si suprapunerea unor fasii de istorie care dau nastere unei povesti magice despre cuceritori, culturi disparute, razboaie si sfinti.

Regiunea cailor frumosi

Situata la 320 de kilometri de Ankara, capitala Turciei moderne, Capadocia se desfasora sub forma unui peisaj unic, in alcatuirea caruia intra pesteri, tuneluri si sute de orase subterane sapate de hititi in urma cu peste 3.000 de ani. Aici, secretele se afla in fiecare coltisor, de la tunele capcana si pesteri, pana la rute clandestine, utile in aprigele lupte care s-au dat in aceste locuri. Capadocia sau Kapadokya, dupa numele hitit care insemna “regiunea cailor frumosi”, este o lume subterana care ascunde in faldurile sale campurile de batalie ale cuceritorilor, razboaie sangeroase sau lupte religioase care au amenintat tot timpul sa o distruga. In aceste locuri, sacrul si profanul au cunoscut convietuirea. Dincolo de chestiunile de razboi, aici au fost construite primele manastiri din lume, iar numarul lacasurilor de cult s-a ridicat de-a lungul timpului la peste 200 de biserici. In ciuda invaziei turistice, regiunea a reusit intr-un fel sau altul sa isi pastreze o aura de mister, chiar si in fata arheologilor si istoricilor moderni. Nu numai considerentele istorice fac posibila aceasta afirmatie, ci si evenimentele moderne, care includ campuri magnetice despre care se presupune ca au proprietati curative sau semnalarea unor obiecte zburatoare neidentificate.

O istorie din adancuri

Cu milioane de ani in urma, eruptiile vulcanice au reprezentat primul fenomen care avea sa fie piatra de temelie a ceea ce inseamna Capadocia azi. De-a lungul timpului, trei vulcani mari din zona au raspandit tone de materiale in toata regiunea. Primele eruptii au lasat in urma o roca mai moale, numita tuf, dupa care a venit randul naturii sa joace rolul artistului. Ploaia, vantul si nisipul au inceput sa erodeze, creand platourile imense, vaile, defileurile si hornurile care impanzesc zona. Roca moale de tuf, rezultata in urma activitatilor vulcanice, a “albit” regiunea timp de 10 milioane de ani, in vreme ce stratul superior de bazalt oferea protectie necesara adaposturilor. In urmatoarele mii de ani, oamenii au fost ocupati cu saparea rocii moi, pentru a crea o vasta metropola subterana. Capadocienii au inceput cu locuinte simple, insa in timp arta lor s-a perfectionat, ceea ce a dus la crearea unor vaste labirinte subterane, a oraselor si a fortaretelor menite sa le asigure linistea. Unele orase puteau adaposti pana la 20.000 de oameni, ceea ce s-a si intamplat timp de 25 de secole, pana in anii 1300 d Hr.. Peste 260 de kilometri patrati au fost ocupati de constructiile care au protejat locuitorii impotriva ofensivelor inamice.

Chiar daca aspectul sau de la suprafata incita in continuare interesul turistilor, autenticul spirit al Capadociei este ingropat in adancuri. Sutele de orase subterane si fortarete sapate in munti sunt conectate pentru a crea una dintre cele mai masive retele terestre din lume. In urma cu 3.500 de ani, aceste locuinte sapate in stanca asigurau supravietuirea locuitorilor in timpuri grele, in care orase intregi erau sterse pe fata Pamantului. Istoria sangeroasa a zonei aflata la congruenta unor rute comerciale importante, care legau marile imperii ale lumii, China, India, Egipt, Grecia si Roma, ne ofera motivul pentru care bastinasii au preferat sa isi construiasca locuintele in subteran, mai degraba decat la suprafata. Pe scurt, cine controla Capadocia controla cele mai importante rute comerciale si avea promisa o parte din toate avutiile care luau calea exportului. Romanii, persii si mongolii au purtat batalii sangeroase pentru a controla acest nod. Presiunile externe cumulate cu luptele interne au rezultat un loc care cu greu se putea numi “acasa”. Populatia locala era depasita din punct de vedere numeric si din punct de vedere al inarmarii. Singura solutie viabila care le asigura supravietuirea era ascunderea in dedesubturile Pamantului si pastrarea stricta a acestui secret.

Dupa venirea vremurilor pasnice, utilitatea acestor ascunzatori a inceput sa se diminueze, ducand la o inevitabila iesire la lumina a localnicilor. In secolul XIV, un numar mare de orase erau deja uitate. Abandonarea continua, dar sigura, a facut ca in curand praful sa se aseze nu numai pe orase, ci si pe memoria oamenilor. Abia in anii ‘60 ai secolului XX, localnicii au inceput sa exploreze tunelele ingropate sub povara timpului. Dupa sase secole de tacere, doar zvonurile despre asezarile subterane reusisera sa supravietuiasca, insa nici unul dintre exploratorii amatori nu isi putea imagina cat de vaste erau aceste locuri in realitate. Dupa ce primul pas a fost facut, a venit randul expertilor sa inceapa lucrarile de cercetare. Peste 200 de orase au fost descoperite intacte dedesubtul Capadociei, insa cercetatorii sunt convinsi ca mai sunt inca foarte multe care asteapta sa fie descoperite.

Capadocia la modul concret

Pentru amatorii de calatorii, istoria unui obiectiv care urmeaza sa fie vizitat este cat se poate de importanta, deoarece in cele mai multe cazuri, chiar ea reprezinta “pata de culoare” de care are nevoie o zona geografica pentru a fi “actuala” in limbajul turistic. Insa nici aspectele practice nu sunt deloc de neglijat, de aceea va prezentam mai jos cateva informatii utile in cazul unei viitoare calatorii pe taramul turcesc.

Cea mai buna perioada de vizitare

Regiunea Capadocia inseamna propriu-zis provinciile Aksaray, Nevsehir, Nigde, Kayseri si Kirsehir si este, in general, o zona mai racoroasa decat coastele marilor Mediterana si Egee. Daca doriti sa evitati caldura extrema si aglomeratiile turistice, cea mai indicata perioada este din aprilie pana la jumatatea lunii iunie sau din septembrie pana in octombrie.

Cum ajungem

Daca optati pentru o calatorie cu avionul pana in Ankara sau Istanbul, de aici pana in Capadocia puteti lua autocarul. Cel mai apropiat aeroport se afla in Kaisery, iar zborurile dinspre Istanbul spre Kaisery, se efectueaza cu regularitate. Autobuzele sunt valabile si dinspre aeroportul Erkilet pana la autogara din Kaisery. Serviciile de transport sunt foarte bine puse la punct in Turcia, prin urmare, veti putea ajunge la destinatie plecand din oricare oras mare al Turciei. Pentru a vizita orasele din apropiere, puteti opta fie pentru serviciul de transport public , fie pentru un taxi. Daca nu va aflati intr-o excursie organizata, folositi serviciile unei agentii locale. Majoritatea au programe de vizitare, insotite de ghid, pentru aceasta zona. In cazul unei calatorii cu masina personala sau inchiriata, asigurati-va ca aveti o harta rutiera sau un GPS, deoarece acestea sunt dificil de procurat in afara localitatilor mari.

Unde dormim

Tarifele pentru cazare difera in functie de sezon. Ca si in alte zone turistice, in extrasezon preturile sunt mai scazute, iar diferenta se invarte in jurul sumei de 10-15 euro. O camera decenta poate porni de la 25 de euro, in vreme ce hotelurile confortabile practica tarife intre 70 si 100 de euro pe noapte.

Ce mancam

La capitolul mancare, veti gasi destule specialitati ale bucatariei turcesti ale caror denumiri nu va vor fi complet necunoscute, cu diferenta ca aici veti gusta un kebap autentic. “Manti” este un alt deliciu, care se asemana cu ravioli si este servit cu sos de iaurt si usturoi. Fructele uscate si vinurile locale sunt atat delicii culinare, cat si posibile cadouri pentru cei de acasa. O masa pentru o persoana costa in jur de 18 lire turcesti (1 lira turceasca (TRY) = 1.96 lei), insa costul acesteia variaza in functie de optiuni si …pofte.

Ce vizitam

Locuitorii regiunii Capadocia sunt destul de conservatori, chiar daca vorbim despre o zona turistica foarte populata de straini. Doamnele sunt sfatuite sa evite pantalonii scurti, tricourile stramte si in general, orice fel de tinuta care ar putea atrage atentia. De altfel, toti turistii sunt indrumati sa poarte palarie, incaltaminte cat mai confortabila si sa foloseasca cu incredere lotiunea de protectie solara. Cei care planuiesc sa viziteze si alte regiuni, trebuie sa tina cont de faptul ca acestea se afla la distante considerabile una de cealalta, prin urmare vor fi nevoiti sa apeleze la serviciile de transport aerian sau la excursiile cu autocarul. Avantajul este ca in Turcia calatoriile sunt destul de ieftine, iar programul de functionare a fost gandit conform nevoilor clientilor.

In ceea ce priveste vizitarea zonei, este recomandat sa acordati mai mult de trei zile excursiilor si sa nu ratati localitatea Konya, unde puteti admira mostre extraordinare de arhitectura si caligrafie. O alta zona a carei vizitare solicita mai mult timp este Guzelyurt, unde merita vizitata asa numita Biserica Rosie (Kizil Kilise), datand din secolul VI, construita in forma de cruce, care are in partea superioara o neobisnuita structura octogonala, faurita dintr-o roca vulcanica de culoare rosie. Adaugati acestor obiective si fortareata de piatra de la Ortahisar, valea Devrent sau valea Iush Soganli. O vizita la Bogazkale va va oferi o priveliste asupra a ceea ce a mai ramas din fosta capitala a Imperiului Hitit, Hatusa. Chiar daca regiunea adaposteste o multime de orase subterane, in principiu, daca l-ati vazut pe unul, le-ati vazut pe toate. Insa nu ratati Marele Templu, Poarta Sfinxului, Poarta Regelui sau Palatul Regal.

https://i2.wp.com/www.crestinortodox.ro/admin/_files/newsannounce/goreme-24.jpg

Facts

– Datorita unicitatii date de relief si de contextul cultural si istoric, zona a fost inclusa in anul 1985 in Patrimoniul Mondial UNESCO, avand o zona protejata de 9.576 de hectare;
– Despre hititii care au format unul dintre cele mai avansate imperii din trecutul foarte indepartat, din 1700 i.Hr. pana in 1190 i.Hr., se crede ca au fost primii locuitori subterani. Scrierile lor stravechi fac referinte la invadatori numiti “oamenii marii”, iar alte dovezi sugereaza ca acestia au cunoscut o perioada de inflorire in aceasta zona, care a durat 500 de ani, insa in secolul XII i.Hr. au disparut in mod misterios. Subteranele Capadociei au fost ultimul lor refugiu;
– Valea ascunde si sute de biserici, de la simple pesteri pana la biserici elaborate care rivalizeaza cu marile catedrale ale Romei. In una dintre aceste pesteri a fost creata prima manastire crestina, iar regimul de viata al calugarilor de atunci nu este in esenta diferit de cel al calugarilor contemporani;
– Prima comunitate crestina a fost infiinta aici de catre Sf. Petru;
– Mai multi sfinti crestini s-au nascut in aceasta zona, printre care Sf. Vasile, Sf. Grigore de Nacianzo cel Batran si Sf. Grigore de Nacianzo cel Tanar
– Mai multe surse indica Capadocia ca loc de nastere al Sf. Gheorghe, insa originea este inca disputata din punct de vedere istoric. Acesta a fost fiul unui soldat din armata romana a secolului III, iar legenda conform caruia Sf. Gheorghe a ucis dragonul a luat nastere abia in Evul Mediu. Sf. Gheorghe este patronul Armatei Romane, care isi serbeaza ziua nationala in aceeasi zi in cu cea a patronului spiritual, pe 23 aprilie.

Reclame

4 gânduri despre &8222;5 locuri neobisnuite de vizitat in lume&8221;

  1. @bmd – totusi, sunt chiar cinci. e drept, doar 2 sunt numerotate, la al treilea e titlul ingrosat, celelalte se pierd in ceata, scuze, am vrut sa zic pe dune sau prin pestera…

  2. ok, sa fie clar: 1. Piramidele coafate de la Ritten; 2. insula Socotra,; 3. Eisriesenwelt 4 si 5 urmeaza 🙂 dunele sunt de pe insula Socotra, iar orasul in ceata ( de pe continent) ne pregateste pentru ceea ce vom vedea pe insula 🙂 asta pentru a nu exista dubii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s