despre (adevarata) putere


„Cu cit este mai puternic egoul din voi, cu atit mai probabil este sa-i percepeti pe ceilalti ca fiind principala cauza a problemelor din viata voastra. Este mai mult decit probabil ca le veti face viata grea altora. Dar nu veti fi, desigur, capabili sa vedeti acest lucru. Intotdeauna vi se va parea ca doar ceilalti va transforma viata intr-un chin.'”

„Egoul este intotdeauna in garda impotriva a orice percepe el ca avind efect de diminuare asupra sa. Mecanismele sale automate de remediere intra in functiune pentru a reabilita forma mentala de ‘eu’. Cind cineva ma acuza sau ma critica, egoul simte ca se petrece o diminuare a lui (a falsei mele personalitati), si imediat incearca sa-si remedieze sentimentul de sine diminuat recurgind la autojustificare, aparare sau invinovatire. Pentru ego este irelevant daca cealalta persoana are sau nu dreptate. El este mult mai interesat de conservarea imaginii sale pozitive decit de adevar. Aceasta este conservarea formei psihologice de ‘eu’. Chiar si un lucru normal – precum a urla la rindul vostru catre un alt sofer care va face ‘idiot’ – este un mecanism automat si inconstient de remediere a egoului. Unul dintre cele mai intilnite astfel de mecanisme il reprezinta furia, datorita careia egoul devine, pentru citeva momente, bombastic, urias.

Toate mecanismele de remediere au un sens pentru ego, dar ele sunt, de fapt, disfucntionale. Cele mai extreme din punctul de vedere al disfunctiei pe care o implica sint violenta fizica si autoamagirea sub forma fanteziilor de grandoare.
O practica spirituala foarte eficienta consta in a permite diminuarea egoului atunci cind se iveste ocazia., nemaincercind sa il reabilitati. Va recomand sa aveti o asemenea experienta din cind in cind. De exemplu, cind cineva va critica, va invinovateste sau va insulta, in loc sa-i raspundeti pe loc sau in loc de a va apara – nu intreprindeti nimic. Permiteti imaginii de sine sa ramina diminuata si apoi urmariti cu atentie ce simtiti in interiorul vostru. Timp de citeva secunde s-ar putea sa aveti un sentiment de disconfort, ca si cum vi s-ar fi micsorat dimensiunile. Dupa care ati putea simti in interior un spatiu foarte viu. Nu v-ati micsorat deloc. In realitate, v-ati dilatat. In acel punct, exista posibilitatea sa realizati un lucru uimitor: atunci cind, aparent, va diminuati intr-un fel dar nu reactionati ca de obicei, puteti observa ca, in ciuda obisnuintei de a crede ca deveniti ‘mai putin’, deveniti, de fapt, mai mult. Nu va mai identificati cu vechea forma, redusa la dimensiunile vechi. Atunci poate straluci prin acea forma vizibil slabita, adevarata putere, ceea ce sunteti dincolo de forma. Acesta este mesajul lui Isus cind spune ‘Lepadati-ca de voi insiva’, sau ‘Intoarceti si celalalt obraz’.

Daca va multumiti cu faptul de a nu fi cineva in mod deosebit, de a nu iesi in evidenta, atunci va armonizati cu puterea universului. Ceea ce pentru ego este slabiciune, reprezinta, de fapt, puterea adevarata. Acest adevar spiritual este diametral opus valorilor culturii noastre contemporane si modurilor in care conditioneaza ea comportamentele oamenilor. In acest fel, sunteti restituiti Intregului si toate lucrurile vor veni la voi…”


Eckhart Tolle

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s