diverse · sanatate · utile

despre sare


sare      preluat de pe:
http://adevaruridinculise.wordpress.com/2010/02/22/dspre-sare

” SAREA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE
**
Merita sa cititi atent pana la sfarsit, unde voi oferi solutii practice si ieftine la aceasta adevarata problema de sanatate; Nu e nevoie sa cheltuiti bani grei pe ceva ce se gaseste in abundenta la noi.

Pe vremuri, sarea era atat de greu de procurat si valoarea ei era atat de mare, incat nimeni nu-si ingaduia sa o risipeasca. De aici si vorba populara „daca se varsa sare, iese cearta.”

La modul propriu, „un graunte de sare” facea (si va face mereu) diferenta dintre o mancare buna si una fara gust, iar la modul figurat,
vorba „nesarata” este vorba nelalocul ei, lipsita de „bun gust” si de bun simt.

Oaspetii de mare cinste sint intampinati, deloc intamplator, „cu paine si sare”.

Intr-un foarte cunoscut basm romanesc, o fata de imparat ii spune tatalui ei ca il iubeste ca „sarea in bucate”. Stiinta confirma
astazi intelepciunea ascunsa in vorbele aparent ciudate ale fetei: sarea reprezinta, cu adevarat, un element absolut indispensabil vietii
fiziologice a omului.

Sarea constituie unul dintre cei mai eficienti si mai raspanditi conservanti alimentari. Trebuie retinut ca, pina la aparitia frigiderelor, sarea, in mari cantitati, era aceea care se folosea pentru conservarea alimentelor.

Nu in ultimul rand, sarea este si un medicament extraordinar, poate unul dintre cele mai vechi remedii din lume, apreciat in medicina populara ca leac de capatai.

DAR CE ESTE, DE FAPT, SAREA?

Dupa definitia fortata din DEX, sarea este „o substanta cristalina, sfaramicioasa, care constituie un condiment de baza in alimentatie si
este folosita in industria conservelor, in tabacarie, in industria chimica etc; clorura de sodiu (NaCl).” O definitia similara gasim in
Larousse, Webster, etc.

Trebuie sa atragem, insa, atentia ca, in aceste definitii, sarea este identificata in mod fortat, dupa niste criterii si interese industriale
si comerciale, cu substanta numita clorura de sodiu (NaCl).

DAR SAREA NATURALA, ADEVARATA, NU A FOST, NU ESTE SI NU VA FI NICIODATA ACELASI LUCRU CU CLORURA DE SODIU (NaCl), O SUBSTANTA OBTINUTA PRIN PROCESAREA CHIMICA SI MECANICA SI DENATURAREA SARII GRUNJOASE.

Sa vedem de ce afirmam aceasta. De mii de ani, omul a folosit pentru alimentatia sa si a animalelor sale numai sare naturala, grunjoasa, sub
forma de cristale mari, numita si sare gema. Drobii sau bulgarii de sare se zdrobeau, se pisau manual, in casa, in piua, pe masura ce aceasta se
consuma. Sarea naturala, gema se gaseste inca in Romania, din abundenta, in zacaminte de suprafata (munti de sare), in vreme ce in alte tari
europene (Austria, Franta), ea este exploatata numai din zacaminte subterane.

Care este insa, mai exact, diferenta dintre sarea naturala, gema si sarea de masa, fina si extrafina?

SAREA NATURALA, GEMA; GRUNJOASA, NERAFINATA este cea care se ia direct din zacaminte. Ea contine, pe langa clorura de sodiu (NaCl), peste 80 de substante minerale si oligominerale, care ii dau, impreuna cu incarcatura sa geo-magnetica, extraordinare proprietati vindecatoare si gustul sau inconfundabil.

UNDE SE GASESTE SAREA GRUNJOASA, NEIODATA?

La magazinele naturiste si in Plafaruri, unde se vinde ambalata in pungi de 1/2 Kg, asa cum s-a impus prin revizuirea din 2004 a Ordonantei din
2002 privitoare la iodarea obligatorie a sarii. Puteti, de exemplu, comanda sare neiodata, la pretul de 1,2 RON pentru 1/2 Kg, pe siteul
http://www.naturalia <http://www.naturalia/> . ro <http://www.naturalia.ro/> (la sectiunea Alte produse naturiste).

SAREA DE MASA, FINA SI EXTRAFINA se afla pe rafturile tuturor
supermarket- urilor si pe mesele tuturor restaurantelor. Ea se prezinta
sub forma unor granule mici, de culoare alba, sau a unui praf alb,
super-prelucrat si super-procesat chimic si este obtinuta, in general,
prin recristalizarea artificiala a sarii geme si macinare dupa
granulatia dorita. Acest proces saraceste foarte mult, aproape complet,
sarea de elementele minerale si oligominerale (mai cu seama magneziul si
calciul), marind, in mod artificial, concentratia de clorura de sodiu
(NaCl). In plus, pentru a evita intarirea sarii rafinate, fabricantii
industriali ii adauga un „antiaglomerant” , E 535, adica.
ferocianura de sodiu, un aditiv in mod clar toxic pentru organism, caci
este o sare a unei cianuri de fier, oricat am vrea sa dregem busuiocul si sa bagam capul in nisip, ca strutul. In rezumat – se inlatura oligomineralele, bune pentru sanatate, si se adauga E 535 (ferocianura de sodiu), daunatoare sanatatii, dar buna pentru buzunarele unora.

Sarea rafinata nu numai ca nu are nici o calitate terapeutica si nu mai da cu adevarat gust alimentelor gatite, dar provoaca, in plus, hipertensiune.

Medicina populara cunoaste peste o suta de utilizari terapeutice si chiar magice ale sarii, care era considerata in trecut, printre altele,
si un adevarat leac impotriva duhurilor rele si a bantuirilor de tot felul.

Prezentam mai jos un tabel care evidentiaza saracia in minerale a sarii extrafine, comparativ cu sarea gema, naturala. Observati ca sarea gema
are un procent dublu de Calciu si cel putin triplu de Magneziu si, chiar daca este vorba de cantitati aparent infime, in economia extrem de fina
a metabolismului uman, conteaza ENORM.

Compozitie Sare extrafina Sare gema

NaCl  98, 5  97,5

CaC  20,1  0,2

MgC l  20,0  30,1

CaSO4  1,2  1 –

MgSO 4 – 0,04

Substante

insolubile in apa 0,06  1,2

SAREA IODATA ESTE TOXICA

In anul 2002, Guvernul Romaniei a emis HG 568, o ordonanta care impunea
ca toata sarea din comert sa fie iodata. Se afirma ca, in acest fel, vor
fi combatute afectiunile tiroidiene produse de deficientele de iod.

Numerosi cercetatori si medici, din Romania si din strainatate,
familiarizati cu aceasta problema, afirma insa cu totul altceva decat
aceasta versiune oficiala. Studii minutioase in acest sens au revelat ca
un consum sporit de compusi sintetici ai iodului creste incidenta unor
afectiuni tiroidiene autoimune, favorizeaza supradezvoltarea si chiar
aparitia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide. Consumul
de compusi sintetici ai iodului (ioduri si iodati) produce alergie si
mareste intoleranta la substantele care contin acest element (de
exemplu, cele folosite in radiologie).

Din experienta altor tari, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia,
unde s-a practicat iodarea partiala a sarii, in unele orase sau
comunitati, s-a demonstrat ca procedeul trebuie intrerupt imediat,
deoarece a crescut ingrijorator numarul cazurilor de hipotiroidie,
hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum si numarul
cazurilor de alergie la iod. Unele boli enumerate, precum cancerul
tiroidian si unele reactii anafilactice la iod (pot fi socuri
anafilactice) sunt mortale. In Tasmania, tara care a
„beneficiat” de iodarea obligatorie a sarii si a altor alimente,
s-a remarcat faptul ca rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

In anul 2001, au existat in Romania 12.417 cazuri de hipotiroidie; in
2000 fusesera 11.541, iar din 1994 pana in 1999 au fost inregistrate
intre 4713 si 7359 cazuri de hipotiroidie. Trebuia, oare, pentru cele
12.417 de cazuri de bolnavi tiroidieni, iodata sarea pentru peste 20 de
milioane de oameni, plus animalele? In plus, tratatul lui Harrison, dupa
care se pregatesc medicii americani, afirma, la pagina 2143, ca „din
cele 18 cazuri posibile de hipotiroidie, unul singur se datoreaza
deficitului de iod”.

Ca urmare, cercetatorii din celelalte tari care au experimentat, cu
rezultate negative, de altfel, iodarea partiala a sarii, au observat ca,
daca dai iod (compusi sintetici cu iod) unei populatii oarecare, unii
fac hipotiroidie, altii fac hipertiroidie, unii fac cancere de tiroida,
altii fac reactii alergice. Din moment ce mai mult de 99% din locuitorii
Romaniei sint eutiroidieni, adica normali din punct de vedere tiroidian,
nu se justifica deloc administrarea pe trei cai a iodului.
Cauza impunerii unei astfel de masuri nu are nimic de a face cu
criteriul umanitar. Mai degraba este vorba de anumite grupuri de
interese, care iau lua bani grei de pe urma procesului de iodare a
sarii.

TERAPIA INTERNA CU SARE

(toate recomandarile privesc exclusiv sarea naturala, grunjoasa, gema,
neiodata si nu sarea „fina” de masa)

DIGESTIE DIFICILA, CONSTIPATIE, SLABICIUNE CORPORALA, SUBPONDERALITATE
– se consuma hrana condimentata cu sare gema sau sare marina (se
gasesc in comert), care au un gust mult mai intens. S-a constatat ca
sarea naturala are un efect mult mai puternic de stimulare a secretiei
de sucuri gastrice si ca este un excelent activator al peristaltismului
gastrointestinal, fireste – cu conditia sa fie consumata cu
moderatie. De altfel, inca de acum 500 de ani, celebrul medic si
alchimist al Evului Mediu Paracelsus nota intr-un tratat ca digestia si
excretia sint mult perturbate de absenta sarii din alimentatie.

HIPOTENSIUNE ARTERIALA, ARITMIE CARDIACA – dimineata, pe stomacul
gol, se administreaza un sfert de cutit de sare marina (aproximativ 0,25
g), care se inghite cu o cana (250-300 ml) de apa plata. Tratamentul se
face vreme de minimum o jumatate de an. Studii recente arata ca se obtin
rezultate deosebit de bune, cu conditia ca tratamentul sa fie asociat cu
alimentatia predominant vegetariana.

OSTEOPOROZA, CRAMPE MUSCULARE – se vor sara alimentele exclusiv cu
sare gema neiodata, care este foarte bogata in oligoelemente implicate
in procesele de asimilatie a calciului.

INTOXICATII CU SUBSTANTE LUATE PE CALE ORALA – intr-un litru si
jumatate de apa calduta se pune o lingura de sare si se amesteca bine.
Se bea rapid, pe nerasuflate. Imediat dupa ingerare, va apare o senzatie
puternica de voma. Vom evacua continutul stomacului, aplecandu-ne in
fata, „gadiland” cu inelarul si aratatorul mainii drepte glota
(omusorul) si presand simultan cu putere stomacul cu mana stanga,
stransa in pumn. Reflexul vomitiv va permite eliminarea, odata cu apa
sarata, a substantelor toxice care ne-au creat probleme.

TUSE PERSISTENTA, TUSE USCATA – se tin pe limba cat mai mult timp
cateva granule de sare gema (nu mai mult de un varf de cutit). Reactia
de stopare a tusei se va declansa prin doua mecanisme: prin salivatie,
care va deveni mult mai abundenta, si prin stimularea directa a
sistemului nervos central, prin intermediul papilelor gustative.

CONTRAINDICATII LA ADMINISTRAREA INTERNA A SARII

Aportul masiv de sare este contraindicat in cazurile de hipertensiune si
tromboza grava, precum si in fazele acute ale gastritei hiperacide si
ale ulcerului gastroduodenal.

TRATAMENT EXTERN CU SARE

CALCULI RENALI, COLICI RENALE – un saculet de panza plin cu sare
gema se pune pe un calorifer sau pe alta sursa de caldura si se lasa sa
se incalzeasca pana la 50-60 de grade Celsius. Se aplica apoi pe sale
(zona lombara), unde se tine vreme de o jumatate de ora.

ULCERATII PE PIELE – in doua linguri de miere de albine se pune o
jumatate de lingurita de sare si se amesteca bine, pana cand se
omogenizeaza. Se aplica apoi acest preparat pe zonele afectate.
Rezultatele terapeutice sint uimitoare, acesta fiind un stravechi
remediu, mentionat in tratatele medicale grecesti.

ARSURI DE GRADUL I SI II – pe zona afectata se presara sare
grunjoasa din belsug. Aceasta aplicatie va spori pe moment senzatia de
usturime, dar apoi edemele vor fi mult reduse, iar vindecarea va fi
considerabil mai rapida. Nu se aplica sare pe arsurile grave, cu rana
deschisa, intrucat produce o usturime insuportabila.

NAS INFUNDAT (RINITA CRONICA) – la un pahar de apa calda se pune o
lingurita de sare gema sau marina si se amesteca bine pentru a se
omogeniza. Se pune aceasta apa sarata calda in palma si se trage pe nara
stanga si apoi pe nara dreapta, alternativ, pentru desfundarea cailor
nazale. Acest procedeu este bine sa se faca in fiecare dimineata, pentru
drenarea cailor respiratorii, inlaturarea surplusurilor de mucus,
marirea acuitatii olfactive.

DURERI DE GAT – intr-un pahar cu apa fierbinte, se pun doua
lingurite de sare naturala, dupa care se amesteca bine pana cand sarea
se dizolva complet. Se face gargara cu acest preparat. Este de dorit ca
apa sa fie cat mai fierbinte si sa ajunga cat jos in gat. Se reia acest
tratament de 2-3 ori pe zi, pana la disparitia completa a afectiunii.

BAILE CU APA SARATA

Sint un remediu traditional de medicina populara, care se aplica astazi,
cu un succes extraordinar, in clinici moderne din Austria si Germania.
La o cada de apa calda (aproximativ 150 de litri), se folosesc doua
kilograme de sare gema neiodata (amestecata in prealabil cu apa
fierbinte, pentru a se dizolva mai usor). Baia dureaza 20-30 de minute
si este important ca temperatura apei sa fie mentinuta mereu peste 37 de
grade Celsius, pentru ca actiunea terapeutica sa fie maxima.
Cercetatorii au observat ca aceste bai, care se fac o data la 3-4 zile,
au efectele cele mai puternice in preajma lunii pline (de preferat cu
2-3 zile inainte).

Iata indicatiile terapeutice ale acestor bai:

DERMATOZE INFECTIOASE – se fac bai partiale, inmuind doar segmentul
afectat, vreme de 15 minute, in apa sarata calda (7 linguri de sare la
litru). Imediat dupa baie, pielea nu se sterge, ci se tamponeaza putin
si se lasa sa se usuce. Acest remediu este excelent in tratarea
infectiilor bacteriene si micotice (produse de ciuperci parazite).

REUMATISM – se fac de doua ori pe saptamana bai complete cu apa
sarata fierbinte. Cele mai eficiente sint baile preparate cu sare marina
neiodata, dar efecte foarte bune s-au obtinut si cu sarea de mina, cu
cristale mari (nemacinata) .

CISTITE, INFECTII URINARE – se fac bai complete sau bai de sezut cu
apa ceva mai sarata: 5 linguri de sare la litru. Baia va fi facuta in
fiecare seara, pana la vindecarea afectiunii, iar apa trebuie sa fie cat
mai fierbinte, insa suportabila (peste 38 de grade). Imediat dupa baie
va veti sterge si va veti relaxa la caldura, evitand expunerea la frig
sau curent.

ANEXITA, METRO-ANEXITA – se aplica procedura de la infectiile
renale. Suplimentar, se va adauga in apa sarata de baie putina tinctura
de iod.

RACEALA SI GRIPA – se fac bai ale picioarelor (talpi si glezne) cu
apa fierbinte, cu foarte multa sare (10 linguri la litru). Baile vor
dura 10 minute, dupa care ne vom incalta cu sosete groase si ne vom
aseza la caldura, asa incat sa transpiram.

SAREA SI ENERGIA AURICA

S-a constatat experimental ca sarea naturala, netratata prin nici un fel
de procedeu chimic sau termic, are o misterioasa influenta asupra
corpului bioenergetic al fiintei umane. Toti cercetatorii din acest
domeniu de frontiera sunt de acord ca sarea naturala este un excelent
agent de purificare a aurei umane. La fel ca si apa, sarea absoarbe
– se pare – radiatiile le bioenergetice nocive, curatand – din
punct de vedere energetic – zonele in care este aplicata. Iata
cateva aplicatii practice ale acestor proprietati bioenergetice ale
cristalelor de sare:

OBOSEALA – o procedura de medicina populara romaneasca ce si-a
dovedit adesea eficienta este sa punem un saculet cu sare calduta pe
ceafa atunci cand sintem obositi. Tot un saculet cu sare era pus si in
leaganul copiilor, ca sa nu se deoache si sa aiba somnul lin, intre
haine, ca sa le asigure durabilitatea, precum si pentru a le impregna cu
o misterioasa capacitate de protectie impotriva „facaturilor de tot
felul”.

BIJUTERIILE – mai ales cele vechi – se spune ca pastreaza foarte
multe din impregnarile negative ale celor care le-au purtat de-a lungul
timpului. Din acest motiv, ele se lasa o perioada de minimum 49 de zile
sa stea in sare gema, inainte de a fi purtate. La fel se procedeaza si
cu cristalele sau cu pietrele semipretioase.

Evident meritele sarii grunjoase nu pot fi disputate, dupa cum nici
imbecilitatea unor guvernanti nesarati care adopta imediat orice
sugestie ne-avenita din partea UE, facand-o legea pamantului.

Sarea marina poate atinge 10 lei/0,5 kg, iar altele extrase din locuri
cu legende creeate in jurul lor, chiar mai mult. Magazine Plafar poate
ca nu exista in fiecare oras, iar de pe internet e cam ridicol sa ne
luam .tocmai sarea! Daca ni se termina ce facem, asteptam postasul
sa vina cu mandatul ? Fireste, fiecare isi cheltuie banii in felul in
care crede de cuviinta.

Din fericire solutia este simpla si ieftina si vine in saci de 5 kg de
sare buna, ne-iodata si grunjoasa, care se vinde cu aproximativ 5 lei.
Se numeste „sare pentru muraturi” si e notabila exceptie la o
regula imbecila. In zona noastra ea vine de la Ocna Dej, dar sunt
convins ca oriunde in Romania, veti gasi o salina relativ apropiata,
care sa produca si ambaleze minunatele cristale. Se face totusi sa
cititi eticheta si eventual sa sunati chiar producatorul, caci am
intalnit si produsul chipurile „pentru muraturi”, ambalat la
saculeti de 1 kilogram, care continea daunatorul anti-aglomerant. Pe
eticheta trebuie sa scrie doar „Sare gema cristalina”, sau ceva
asemanator.

Sa nu uit, bai sarate exista multe in tara noastra si nu sunt foarte
scumpe, unele sunt inca gratis. Nu lasati sa treaca vara fara a le
vizita periodic cu intreaga familie. Pe langa faptul ca ele sunt un
mediu excelent pentru copiii Dvs. sa invete innotul caci practic ei
plutesc, binele conferit de amestecul apa sarata-aer-soare, e greu de
egalat. Folositi-le!

La multa sanatate si fie ca sa nu fim lipsiti niciodata de painea si de
sarea cele de toate zilele! „

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s