Știrul, Planta Miracol


preluare de pe http://votp.info

” Dacă la orele de botanică am învățat că știrul – Amaranthus (care nu putrezește) – este o plantă din familia Amaranthaceae, ceea ce poate că nu știați este că această buruiană-minune se folosește ca aliment sau în tratarea unor afecțiuni diverse – este un medicament natural, un aliment gustos și hrănitor și un afrodisiac ieftin.

În America de Sud este folosit ca aliment zilnic de mai bine de 7000 de ani, fiind considerat mai hrănitor decât grâul sau porumbul. Știrul cunoaște o mare varietate de specii și subspecii, în marea lor parte acestea fiind comestibile. De la știr se pot consuma atât frunzele, cât și semințele uscate sub diferite forme.

Vitaminele – A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, se regăsesc toate în această plantă de soi despre care noi știm, în special, că o mănâncă porcii. Ei bine, oare chiar nu ne-am pus întrebarea de ce o preferă porcii jirului sau porumbului? Iată de ce – știrul mai conține riboflavină, acid folic și folat, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. Amaranthus CruentusAmaranthus cruentus, de pildă, sau spanacul african, conține cu 25% mai multă lisină și metionină decât orice soi cerealier, fie el porumb, hrișcă, grâu etc. Știrul este bogat în acizi grași polinesaturați – PUFA, în special acid linoleic – suplimentele de acid linoleic conjugat induc o redistribuție a țesutului adipos în organism.

Bunicile noastre – ”medicina tradițională” – folosesc știrul ca tonic, astringent, în scop nutritiv, în combaterea diareei, sau a polimenoreei- scaun cu sânge. Infuzia de știr se folosește, prin gargară, și ameliorează dureri de gât sau afta bucală, precum și pentru spălarea eczemelor de tot soiul, dar în special a celor provocate de  alergii.

Amaranthus BlitumMâncăruri și băuturi – Din punct de vedere gastronomic, știrul se poate asemui foarte ușor cu spanacul. Se folosesc frunzele tinere la mâncarea de știr, rețetele fiind exact ca cele în care este folosit spanacul. Gustul, însă este mai puțin înecăcios, dar nu uitați să puneți un ou prăjit lângă mâncărica de știr cu usturoi și ceapă sau o bucată de omletă, iar savoarea nu se va lăsa așteptată. În Grecia bucătarii prepară o salată tradițională de știr, numită vleeta, făcută din soiul Amaranthus blitum.

 

 

În Mexic se consumă alegria, o băutură alcoolică din știr, mai abitir decât consumăm noi țuica de prune, iar din semințele pisate prepară un fel de bragă, denumită atole. În Ecuador se fierb florile și rezultatul, combinat cu rom, este băutura tradițională aquardeinte.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s