Campia borcanelor…


Cand cauti, gasesti!  Interesant este insa atunci cand gasesti informatii despre lucruri de care nu ai auzit niciodata. Eu, de exemplu, nu stiam de existenta acestei campii din Laos, am gasit pe youtube filmuletul PLAIN OF JARS,  iar pentru cei interesati, gasiti detaliile necesare in articolul de mai jos, preluat de pe  simona doktor
” Sute, mii de recipiente antice sculptate din piatra, unele cu capace din acelasi material, cu incriptii al caror sens s-a pierdut in negura secolelor, impanzesc o campie din Laos.

„Campia borcanelor” din laos este probabil cea mai enigmatica atractie turistica din Asia de sud-est- dar si cea mai „letala”.

Campia cu pricina este situata in partea nord-estica a statului comunist, este relativ greu accesibila si, pe langa trecutul misterios, s-a confruntat, de curand, cu o perioada turbulenta care face ca minunile arheologice sa fie si capcane mortale pentru neavizati.

Zona, aflata in apropierea granitei cu Vietnamul, a ramas presarata cu proiectile neexplodate din timpul razboiului.

Laos detine „recordul” de a fi cea mai bombardata tara din lume, cu toata ca nu a fost niciodata implicata oficial in razboiul din Vietnam.

Cu toate ca „borcanele” au fost complet curatate de bombe, doar cateva zone sunt accesibile turistilor, intrucat riscul de a se indeparta de traseele curate este prea mare.

Desi zona a fost deschisa turistilor de un deceniu, arheologii o cunosc si o studiaza de mult timp.

Cu toate acestea, uriasele borcane de piatra presarate pe campie nu-si dezvaluie cu una cu doua misterele. Nimeni nu stie cu precizie cine le-a sculptat, ce varsta au borcanele si mai ales la ce servesc.

Phonsovan, orasul cel mai apropiat de „campia borcanelor”, este marturie a devastarii razboiului- si aceasta este noua capitala a regiunii, cea veche fiind abandonata pentru ca era prea serios avariata.

Sunt trei locatii importante in care pot fi vazute grupuri spectaculoase de „borcane”, insa acestea pot fi vazute practic in mai mult de 400 de locuri, imprastiate pe toata campia.

Intr-una din locatiile unde se afla grupate mai multe borcane de piatra, la poalele unui deal, se afla aproximativ 130 de sculpturi, stand imprastiate printre campurile de grau, misterioase si tacute.

Toate sunt negre, ca niste guri de tun tintind in toate directiile, unele pastrand inca „capacul” original.

Fiecare borcan cantareste cateva tone si are cativa metri in lungime.
Capacele sunt sculptate, cateodata cu cate o figura umana.

Nimeni nu stie cat de vechi sunt creatiile de piatra si nici ce civilizatie le-a creat- desi este limpede ca piatra din care sunt sculptate borcanele nu este locala si a fost transportata aici, la poalele dealului, in pofida greutatii considerabile.

Nu se stie nimic nici despre cei care le-au sculptat si le-au folosit – in afara de faptul ca se presupune ca este vorba despre o civilizatie din epoca fierului.

Aceste mistere, la fel ca si cel mai mare secret- la ce serveau misterioasele recipiente- inconjoara unul din cele mai importante situri arheologice preistorice din lume.

Arheologii cred ca borcanele au fost folosite in urma cu 1500-2000 de ani.

Arheologul francez Madelaine Colani, care a executat sapaturi in campia borcanelor in anii ’30, a descoperit ca, desi majoritatea sculpturilor au fost jefuite, unele mai contineau inca unelte de fier si bronz si margele de sticla.

Colani a dedus ca borcanele ar fi servit drept urne funerare, pastrand ramasitele incinerate ale decedatilor.

Speculatiile arheologului au fost intarite de sapaturi recente, care ar fi dezvaluit ca in apropierea borcanelor se afla camere funerare subterane.

O alta ipoteza „de lucru” ar fi ca borcanele serveau la pastrarea alimentelor sau ca reprezentau o solutie de pastrare a apei de ploaie pentru calatori.

Fiind dispuse, impreuna cu cateva borcane aflate pe teritoriul Indiei si Thailandei, pe o linie imaginara dreapta, arheologii au mai speculat ca au fost pozitionate pentru a dservi o ruta comerciala.

Legendele locale sustin insa ca pe aceste meleaguri traia o rasa de giganti. Un rege antic al lor, pe numele sau Khun Cheung, a dus o lupta indelungata si incununata de succes impotriva dusmanilor, si la sfarsit a creat borcanele pentru a depozita vin de orez, pentru a sarbatori victoria cum se cuvine.

Sursa primara: Ziare.com
Autor: Ana Ilie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.